Έξυπνες ιδέες για τα χρώματα εσωτερικού χώρου ανά δωμάτιο

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ  •  28 June 2024
σαλόνι με μπέζ χρώμα

Προτάσεις για τους τοίχους κάθε δωματίου, από το καθιστικό μέχρι τα υπνοδωμάτια και από την κουζίνα μέχρι το μπάνιο, αλλά και συμβουλές, συνδυασμοί και μυστικά για τα πιο κατάλληλα εσωτερικά χρώματα του σπιτιού.

Τα χρώματα που θα επιλέξουμε για το εσωτερικό του σπιτιού μας είναι μια ευχάριστη, δημιουργική αλλά και απαιτητική διαδικασία, διότι πρέπει όχι μόνο να εκφράσουμε το προσωπικό μας γούστο και τη διάθεση της στιγμής, αλλά να διαλέξουμε και χρώματα που είναι πρακτικά, βολικά και ταιριαστά με τη χωροταξία, τα έπιπλα, τη διακόσμηση αλλά και τις τάσεις της εποχής.


Η πρακτικότητα και η χρησιμότητα είναι βασικά κριτήρια επιλογής χρωμάτων εσωτερικού χώρου, όπως επίσης και η αισθητική ταυτότητα της κάθε απόχρωσης, αλλά δεν είναι μόνον αυτά που αξίζουν προσοχής. Καθώς το σπίτι είναι ένα σύνολο από τοίχους και από χώρους, θα πρέπει να δούμε το βάψιμο του σπιτιού ως ένα ενιαίο αφήγημα που θα αποτυπώνει όσο γίνεται το στυλ και το χαρακτήρα των ενοίκων, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.


Ο συνδυασμός των χρωμάτων στους τοίχους είναι λοιπόν και αυτός σημαντικός στο βάψιμο του σπιτιού, όπως και το να υπάρχει ένα concept πίσω από κάθε επιλογή.


Ένα «γιατί;» χρησιμοποιήσαμε εδώ αυτό το χρώμα και όχι κάποιο άλλο. Στις γραμμές που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε βήμα - βήμα (ή καλύτερα δωμάτιο - δωμάτιο) μια ολοκληρωμένη πρόταση για το βάψιμο του σπιτιού και την εσωτερική αναμόρφωση του.
 

Ταιριαστά χρώματα για το καθιστικό

σαλόνι με μπέζ χρώμα

Ως γνωστόν ουδέτερα χρώματα (λευκό, γκρι, κρεμ, καφέ κ.λπ.) ονομάζονται εκείνα που δεν είναι ούτε θερμά ούτε ψυχρά για αυτό και αυξάνουν τις δυνατότητες ενός αρμονικού ταιριάσματος με τη διακόσμηση και την επίπλωση. Η ουδετερότητα, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί μια ασφαλή προσέγγιση για το καθιστικό, καθώς δεν είναι περιοριστική. 


Από την οικογένεια των ουδέτερων χρωμάτων σας προτείνουμε το ανοικτό μπεζ RC 126 Paxos Ore TSR% 59.1. Η συγκεκριμένη απόχρωση δημιουργεί την αίσθηση ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου, ενώ λειτουργεί τέλεια σε συνδυασμό με άλλα χρώματα, σε πιο έντονους τόνους, ώστε να δημιουργείται μια αντίστιξη που κερδίζει τις εντυπώσεις και προσιδιάζει σε ένα interior design αποτέλεσμα.
 

Μια καλή επιλογή είναι και το KR 2435 Tingle Green/F, ένα ιδιαίτερο παστέλ πράσινο χρώμα που αποπνέει μια ρετρό αίσθηση και ταυτόχρονα απηχεί αριστοκρατικότητα και εκλεκτικισμό. Διακριτικό και κομψό όπως είναι μπορεί να συνδυαστεί με αρκετά διακοσμητικά είδη είτε για να ενισχύσει είτε για να αποφορτίσει (σε συνάρτηση με μια πιο φανταχτερή διακόσμηση, μπαρόκ λ.χ.).

μπανιο

Χαλαρωτικά χρώματα για την κρεβατοκάμαρα

παιδικο

Στα υπνοδωμάτια αποφεύγουμε τις εντάσεις και τις αποχρώσεις υψηλού κορεσμού, προκειμένου να περιορίσουμε την ψυχική αναστάτωση. Εδώ η σταθερότητα είναι ζητούμενο και προϋπόθεση ξεκούρασης και χαλάρωσης για σώμα και πνεύμα.

Ξεκίνημα, λοιπόν, με ένα μπλε ήπιου βάθους που έχει την ικανότητα να δημιουργεί κλίμα χαλάρωσης και αρμονίας στον χώρο. Η απόχρωση KR 2180 Bermuda Shore/F αποπνέει τη γαλήνη της ήρεμης βαθιάς θάλασσας και του ουρανού και είναι ιδανικό για την αποσυμπίεση ενός χώρου, πόσο μάλλον για τα υπνοδωμάτια. Ιδανικό και για παιδικό δωμάτιο, θα ταιριάξει τέλεια με τα πολύχρωμα έπιπλα, τις μοκέτες και τα παιχνίδια του παιδιού
 

Ασφαλής επιλογή είναι και ένα σκούρο γκρι που διαποτίζει τον χώρο με ηρεμία, όπως η γήινη απόχρωση CG 753 Perissa Sand/F. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πλαίσιο ανάδειξης για τις κουρτίνες και τα κλινοσκεπάσματα, που είτε θα είναι σε έντονα χρώματα για να δημιουργούν αντίθεση είτε σε ανοικτά ουδέτερα για να δημιουργηθεί ισορροπία.

κρεβατοκαμαρα

Για περαιτέρω εξατομίκευση μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και η χρήση μιας τεχνοτροπίας σε κάποιους από τους τοίχους (π.χ. δύο αντικριστούς), με μίνιμαλ όμως στοιχεία προκειμένου να μη φτάσουμε στο αντίθετο αποτέλεσμα. Εδώ ο κανόνας είναι όχι υπερβολές σε μοτίβα και υφές.

Μοντέρνοι συνδυασμοί για την κουζίνα σας

κουζινα

Η κουζίνα είναι ένας χώρος που κατά καιρούς χρήζει ανανέωσης, βαψίματος και ανακαίνισης, καθώς «βάλλεται» από το μαγείρεμα και την αδιάκοπη χρήση. Το χρώματα των τοίχων της είναι καλό να δημιουργούν ισορροπία, αλλά και να εμπεριέχουν μια δόση ενέργειας και χαράς, που είναι απαραίτητες για τον πιο οικείο χώρο του σπιτιού.

Στο πλαίσιο αυτό, το πράσινο CG 675 Almiriki/F, με τον βαθύτερο, πιο κορεσμένο τόνο του, φέρνει τον πλούτο των εξωτερικών χρωμάτων της Φύσης στους εσωτερικούς χώρους και δίνει ζωντάνια. Ταυτόχρονα, φαντάζει γαλήνιο και σταθερό με αναφορές στη βιωσιμότητα και την οικολογία.
 

Πιο αστική και σύγχρονη η γκρίζα απόχρωση KR 2705 Silver Berch/F ταιριάζει άψογα στο οικιακό περιβάλλον ανθρώπων που ταυτίζονται με τις ψηφιακές τάσεις και αγκαλιάζουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ενώ έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: δεν λερώνει εύκολα, κάτι που σίγουρα θα εκτιμηθεί.

τραπεζαρια

Σύγχρονες αποχρώσεις για το μπάνιο σας

μπανιο

Τα μπάνια παραδοσιακά θεωρούνται καθαρά λειτουργικοί χώροι. Η νέα τάση τα θέλουν να προάγουν την ευεξία, σαν μικρά σπα όπου το άτομο φροντίζει το σώμα και αποφορτίζει το πνεύμα του. Ένα βάψιμο που θα ξεφεύγει από τα κλασικά πρότυπα του γκρι και του λευκού, μπορεί να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.

Αποχρώσεις που αναπαράγουν χρώματα της Φύσης (για παράδειγμα αποχρώσεις του πράσινου), έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια αίσθηση φυσικής ευεξίας.

Όπως η απόχρωση KR 2149 Camille/F, ένα πράσινο μεσαίας τονικότητας που μεταφέρει τη φρεσκάδα ενός κήπου και λειτουργεί εξαιρετικά σε ευήλια μπάνια με παράθυρα.
 

Πολύ ενδιαφέρον μπορεί να αποδειχθεί και ένα απαλό θαλασσί, όπως η απόχρωση KR 2205 North Island/F, που φέρνει ένα στοιχείο βασιλικής κομψότητας, ενώ ταυτόχρονα δίνει βάθος και υπόσταση στον χώρο.

μπανιο

Let’s KRAFT, λοιπόν! Βρείτε την ιδανική απόχρωση για εσάς στις βεντάλιες Inspired Collection, Colors of Greece Collection & Reflective Collection και εκφραστείτε μέσα από τα χρώματα!

Ή καλύτερα (και πιο γρήγορα, αλλά και πιο στοχευμένα) αξιοποιήστε το καινοτόμο εργαλείο Chat in Color, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και εξελιγμένους αλγόριθμους, για να βρείτε την απόχρωση που έχετε στο μυαλό σας.

chat in color

* Όλες οι αποχρώσεις της KRAFT Paints είναι από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Color Trends 2024.

* Ενδέχεται να υπάρχει απόκλιση των αποχρώσεων των φωτογραφιών, λόγω της οθόνης της συσκευής σας, του φωτισμού ή τη φύσης της βαφόμενης επιφάνειας.