Κίτρινο Χρώμα – Το σύμβολο της χαράς και της ελπίδας

COLORPEDIA  •  03 Σεπτεμβρίου 2024
κίτρινος τοίχος γραφείου

Ζωηρό και φωτεινό ενισχύει την δημιουργικότητα και την ενέργεια κάθε χώρου

Το κίτρινο είναι ένα από τα πρώτα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ανθρώπους για χρωματισμό και τέχνη, με τη χρήση φυσικών χρωστικών όπως το κίτρινο ώχρα από τη φωτιά ή τα φυτά. Στην αρχαία Αίγυπτο, το κίτρινο συνδεόταν με τη θεότητα και τη ζωή, ενώ στη Ρώμη ήταν σύμβολο του πλούτου και της υψηλής κοινωνικής θέσης. Στον Μεσαίωνα, το κίτρινο χρησιμοποιήθηκε λιγότερο λόγω των συνδέσεών του με την προδοσία και το κακό. Αργότερα το κίτρινο επανήλθε ως χρώμα που συμβολίζει τη χαρά και την ελπίδα, διεγείροντας παράλληλα την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. 

yellow fandeck colors

Στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, το κίτρινο χρώμα μπορεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη και να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Για να αξιοποιήσετε τα ψυχολογικά οφέλη του κίτρινου, συνδυάστε το με ουδέτερα ή πιο ψυχρά χρώματα στους τοίχους για να αποφύγετε την υπερβολική ένταση.

κίτρινος τοίχος γραφείου

Οι παστέλ αποχρώσεις του κίτρινου μπορούν να προσφέρουν μια απαλή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ενώ οι έντονες αποχρώσεις είναι καλύτερα περιορισμένες σε μικρές επιφάνειες ή αξεσουάρ για να ενισχύσουν τη ζωντάνια χωρίς να υπερφορτώσουν τον χώρο. Είναι ιδανικό χρώμα για το βάψιμο χώρων έντονης δημιουργικότητα και αλληλεπίδρασης όπως γραφεία, σαλόνια και κουζίνες. 

Στην κουζίνα συνδυάστε το με φυσικά υλικά στα σταθερά στοιχεία όπως το ξύλο. Για ανανέωση των ξύλινων επιφανειών μπορεί να επιλέξετε το Wood Aqua της KRAFT Paints, το οποίο χρωματίζεται σε χιλιάδες αποχρώσεις χρωματολογίου με πολύ ήπια οσμή και άψογο φινίρισμα. 

κίτρινος τοίχος σαλόνι
κίτρινος τοίχος