Master Bedroom: ένα υπνοδωμάτιο με υψηλές απαιτήσεις
Το master bedroom εξελίσσεται σε έναν χώρο που εξυπηρετεί τόσο την άνεση όσο και την αισθητική, αντανακλώντας τη σύγχρονη ανάγκη για έναν αρμονικό, πολυτελή και προσωποποιημένο ιδιωτικό χώρο. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να εμπνευστείτε και να το ζήσετε στο έπακρο!
Τι είναι, όμως, το master bedroom και από που μας έρχεται; Παρότι θεωρείται σύγχρονη οικιστική τάση, η αλήθεια είναι ότι η χρήση του όρου «master bedroom» ξεκίνησε στις ΗΠΑ γύρω στο 1930. Πριν από τότε, οι χώροι ύπνου συνήθως αναφέρονταν ως «chambers».
Η έννοια του «master» συνδέθηκε με την κοινωνική ιεραρχία, καθώς το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές δωμάτιο προοριζόταν για τον «κύριο» του σπιτιού. Από το 1990 και μετά υπάρχει και η τάση ο όρος και να αντικαθίσταται από άλλους όπως «main bedroom» ή «primary bedroom». Όπως και να έχει μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
Το γνωστό και ως «κύριο υπνοδωμάτιο», είναι ένας ευρύχωρος, καλά εξοπλισμένος ιδιωτικός χώρος ύπνου που προορίζεται συνήθως για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού. Διακρίνεται από τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια για τα μεγαλύτερα τετραγωνικά του, την ύπαρξη ιδιωτικού μπάνιου (ensuite) και την εστίαση στην άνεση και την πολυτέλεια. Το ενδιαφέρον για τα master υπνοδωμάτια έχει αυξηθεί λόγω της ανάγκης προσωποποιημένων χώρων χαλάρωσης που συνδυάζουν λειτουργικότητα και στυλ.
Τα χαρακτηριστικά του υπνοδωματίου master
Οι σύγχρονες ανάγκες για χαλάρωση και εξατομικευμένο design κάνουν τη master κρεβατοκάμαρα να λειτουργεί ως «καταφύγιο» από την καθημερινότητα.
Ενσωματώνει τεχνολογίες, όπως έξυπνο φωτισμό και αυτοματοποιημένες κουρτίνες ή στόρια, αλλά και στοιχεία όπως, μεγάλα παράθυρα, ελεύθερους χώρους αποθήκευσης και αισθητικές προσθήκες (έργα τέχνης, φυτά εσωτερικού χώρου, ξύλινα στοιχεία κ.ά.). Ως βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου δωματίου θα αναφέραμε τα ακόλουθα:
Ευρυχωρία: Το μεγάλο μέγεθος είναι βασικό για να φιλοξενήσει άνετα έπιπλα, όπως king-size κρεβάτι και καθιστικό.
Ensuite μπάνιο: Η σύνδεση με ιδιωτικό μπάνιο προσφέρει αποκλειστικότητα και πρακτικότητα.
Φωτισμός: Εξατομικευμένα συστήματα φωτισμού, όπως LED ή smart lights, για ρυθμιζόμενη ατμόσφαιρα.
Αποθηκευτικοί χώροι: Εντοιχισμένες ντουλάπες ή walk-in closets για μέγιστη οργάνωση και για άτομα που διαθέτουν μεγάλη γκαρνταρόμπα.
Η σημασία του καλού σχεδιασμού
Ο σωστός σχεδιασμός ενός master bedroom δεν είναι μόνο αισθητικό ζήτημα, αλλά και επένδυση στην ποιότητα ζωής. Για αυτό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που πρέπει να συνδυάζει λειτουργικότητα, άνεση και αισθητική.
Οι επαγγελματίες σχεδιαστές εσωτερικών χώρων (interior designers ή αρχιτέκτονες) είναι καθοριστικοί για την επιτυχή υλοποίηση, καθώς μπορούν να εναρμονίσουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών με τις τεχνικές απαιτήσεις του κάθε χώρου. Η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αρχιτεκτονική του κτηρίου και οι διαθέσιμοι πόροι.
Για παράδειγμα, σε μια μονοκατοικία με άφθονο χώρο, το master bedroom μπορεί να φτάσει στην κορύφωσή του. Σε ένα διαμέρισμα, όμως, οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, οπότε εδώ κάθε παρέμβαση και κάθε τετραγωνικό μετράει καθιστώντας την «εργονομία» ως λέξη - κλειδί. Στο ίδιο πλαίσιο, στην περίπτωση ενός σκάφους η έμφαση αναγκαστικά δίνεται στη βέλτιστη αξιοποίηση του περιορισμένου χώρου, διατηρώντας παράλληλα μια αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης.
Είναι ευνόητο ότι οι επαγγελματίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως ο έξυπνος φωτισμός, τα συστήματα κλιματισμού, αλλά και τον παράγοντα «βιωσιμότητα», ώστε να τα ενσωματώνουν στις προβλέψεις τους.
Ιδέες και αποχρώσεις για τo Master Bedroom
Το στυλ διακόσμησης που θα επιλεγεί αλλά και τα χρώματα που θα κοσμήσουν τους τοίχους είναι δύο σημαντικές παράμετροι που μπορούν να αναδείξουν το κύριο υπνοδωμάτιο και να το καταστήσουν πραγματικά ξεχωριστό, σε σχέση με τα άλλα υπνοδωμάτια του σπιτιού.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά στυλ, (κλασικό, αστικό, μοντέρνο, boho, minimal, maximal κ.ά.) και αμέτρητες αποχρώσεις. Κι αν στυλ δεν είναι εύκολο να προτείνουμε καθώς αυτό αφορά την προσωπικότητα των ενοίκων, χρωματικά μπορούν να γίνουν κάποιες προτάσεις.
Για ζεστασιά και χαλαρή διάθεση, μια γήινη απόχρωση όπως το μπεζ ή το καφέ του πηλού δημιουργεί φιλόξενη ατμόσφαιρα και συνδυάζεται ιδανικά με λευκά είδη και ξύλινα έπιπλα. Μια ψυχρή απόχρωση, για παράδειγμα ένα απαλό μπλε, προάγει την ηρεμία και λειτουργεί εξαιρετικά σε φωτεινά δωμάτια.
Ενώ, μια ανοικτή ροζ απόχρωση ή ένα ανοικτό λιλά δίνει στη master κρεβατοκάμαρα ρομαντισμό και παιχνιδιάρικο ύφος. Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι επίσης οι διχρωμίες, με διαφορετικούς τόνους σε κάθε απόχρωση, π.χ. σκούρο μπλε με απαλό γκρι του πάγου.
Βρείτε την απόχρωση που θέλετε μέσα από το Chat in Color, ένα καινοτόμο εργαλείο για την εύρεση χρωμάτων, που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη, για να παράγει αποχρώσεις βασισμένες στην ανθρώπινη έμπνευση και φαντασία.