Η KRAFT Paints προσφέρει χρώματα στην τοιχογραφία του Millo! «A sea tale», Ένα θαλασσινό παραμύθι

Δελτία τύπου  •  29 Αυγούστου 2023
millo-vyronas

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ιταλός καλλιτέχνης τοιχογραφιών Millo θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην αστείρευτη δημιουργικότητα και φαντασία του αγαπημένου του λογοτέχνη, ήρθε στην Ελλάδα για τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας στο Βύρωνα. Τα ακρυλικά χρώματα υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μια ευγενική χορηγία της KRAFT Paints.

Έμπνευση του Millo αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα του παιδικά αναγνώσματα. Το «Cola Pesce» γνωστό και ως «Pesce Cola» (δηλαδή «ο Νικόλας το ψάρι») είναι ένα ιταλικό λαϊκό παραμύθι που προέρχεται από την μεσαιωνική λαογραφία της Σικελίας και τη Νάπολης και αφορά ένα αγόρι που αγαπάει τόσο πολύ τη θάλασσα, ώσπου τελικά μεταμορφώνεται σε ψάρι. Ο Ίταλο Καλβίνο διασκεύασε και συμπεριέλαβε το παραμύθι αυτό στο βιβλίο του «Italian Folktales» (1980).

Η τοιχογραφία του Millo υπογραμμίζει την ονειρική και φανταστική διάσταση των παραμυθιών και παράλληλα επιτρέπει στον θεατή της να αναγνωρίσει το προσωπικό μονοπάτι της ελευθερίας όλων εκείνων που ποτέ δεν θα γίνουν πλήρως κατανοητοί από τους άλλους.

Ο Millo αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στο κίνημα της street art με ένα μοναδικό προσωπικό καλλιτεχνικό σύμπαν. Οι εντυπωσιακού μεγέθους τοιχογραφίες του χαρακτηρίζονται από ασπρόμαυρα τοπία πόλεων ζωγραφισμένα με μια περίτεχνη εικονογραφική τέχνη και γιγάντιες μορφές κατοίκων που εξερευνούν το αστικό τους περιβάλλον. Αντανακλώντας οικείες αισθήσεις, όπως η αγάπη, η ελπίδα, η δύναμη, η μοναξιά και ο φόβος οι πρωταγωνιστές των αφηγήσεων μας μεταφέρουν πίσω στην απλότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Η δημιουργία της τοιχογραφίας εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος CSR της Kraft Paints “Cities of Color” κι αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Δήμου Βύρωνα και της ομάδας Awesome Athens Experiences.