Πατητή Τσιμεντοκονία: Εφαρμογή, Πλεονεκτήματα και Συμβουλές

κουζίνα με πατητή τσιμεντοκονία με χρώμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την τεχνοτροπία ανώτερης αισθητικής και υψηλής αντοχής και λειτουργικότητας, που με τα καινοτόμα προϊόντα της KRAFT Paints αναδεικνύεται σε υψηλή Τέχνη.  

Παρότι είναι σύγχρονη τάση στον χώρο της δόμησης και των ανακαινίσεων, η ιστορία της έρχεται από πολύ μακριά. Η χρήση κονιαμάτων αποτελεί, άλλωστε, μια πρακτική που απαντάται από τα αρχαία χρόνια στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ακόμη και στην Ελλάδα της Κλασικής

Εποχής, ενώ αποτελεί παραδοσιακή διακοσμητική συνήθεια εδώ και αιώνες στις Κυκλάδες. Το όνομά της βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τρόπο εφαρμογής της: ο τεχνίτης χρησιμοποιεί κυρίως το μυστρί με το οποίο την τοποθετεί και την πατάει («πατητή») πάνω στην επιλεγμένη επιφάνεια.

Τα τυπικά, βασικά συστατικά της Πατητής Τσιμεντοκονίας είναι ανόργανα υλικά (π.χ. χώμα, άμμος), ωστόσο ο 21ος αιώνας έχει φέρει μαζί του προϊόντα καινοτομίας που ανάμεσα σε άλλα περιέχουν ειδικές ρητίνες και πρόσθετα νανοτεχνολογίας που δίνουν στην Πατητή την ευκαιρία  να τελειοποιηθεί.

Μία τέτοια οικογένεια προϊόντων είναι η Arterra Patiti της KRAFT Paints, ό,τι πιο εξελιγμένο και ποιοτικό στην κατηγορία, με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο από την άποψη της αντοχής και της λειτουργικότητας όσο και της αισθητικής. Πατητή Τσιμεντοκονία σημαίνει, άλλωστε, μοντέρνα και μίνιμαλ αισθητική, ένα λιτό και απέριττο αποτύπωμα που χαρακτηρίζει τον χώρο και του δίνει μιαν αύρα λιτής υπεροχής και διακριτικής πολυτέλειας.

κουζίνα με πατητή τσιμεντοκονία με χρώμα

Πατητή Τσιμεντοκονία: Εφαρμογές

Η Πατητή Τσιμεντοκονία μπορεί να εφαρμοστεί σε οικίες (τόσο σε εσωτερικές όσο και εξωτερικές επιφάνειες), σε καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, και σε κάθετες αλλά και σε οριζόντιες επιφάνειες.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μπει στον τοίχο ή το δάπεδο ενός δωματίου, της κουζίνας ή του μπάνιου, σε μια σκάλα ή σε μια βεράντα, αλλά και να καλύψει κτιστές επιφάνειες και εγκαταστάσεις όπως μπανιέρες, νιπτήρες, νεροχύτες. Το γεγονός ότι είναι ένα υλικό όχι μόνο εξαιρετικά ανθεκτικό στο χρόνο αλλά και στο νερό, το καθιστούν μια εξαιρετική εναλλακτική για τα πλακάκια, αλλά και για εξωτερικές επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα καιρικά φαινόμενα.

Το μεγάλο της ατού είναι η αισθητική αναβάθμιση, καθώς όπου εφαρμόζεται ο χώρος κερδίζει αμέσως σε στυλ και αποπνέει μια διακριτική κομψότητα.

Πατητή Τσιμεντοκονία: Πλεονεκτήματα

Η εν λόγω τεχνοτροπία παρουσιάζει μοναδικά πλεονεκτήματα, στα οποία αν προστεθεί το κομμάτι της αισθητικής αναβάθμισης που εξασφαλίζει σε έναν χώρο και που είναι αδιαμφισβήτητο και από τις φωτογραφίες, τότε μιλάμε για μία πραγματικά έξυπνη και απόλυτα σύγχρονη λύση αναβάθμισης και ανανέωσης.

  σαλόνι με πατητή τσιμεντοκονία με χρώμα

  Τα θετικά είναι πολλά, ας δούμε συνοπτικά ορισμένα από αυτά:

  • Δεν απαιτείται μεγάλο κόστος επένδυσης και είναι value for money, κάνοντας πολύ γρήγορα απόσβεση της έτσι κι αλλιώς μικρής επένδυσης.
  • Έχει υψηλή πρόσφυση σε ποικίλα υποστρώματα και μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν πάνω από κάθε επιφάνεια, χωρίς να χρειαστούν αποξηλώσεις. Πάνω από τούβλα και γυψοσανίδες, πάνω σε πλακάκια, σοβά, μωσαϊκό και φυσικά, τσιμέντο.
  • Από την εφαρμογή της δημιουργείται μια compact, μονολιθική και λεία επιφάνεια χωρίς αρμούς, κάτι που προλαμβάνει μια σειρά άλλων προβλημάτων (λ.χ. υγιεινής).
  • Είναι ανθεκτική στις τριβές, στο πέρασμα του χρόνου, στην ηλιακή ακτινοβολία, στην υγρασία και όπως είπαμε και παραπάνω είναι αδιάβροχη και υδατοαπωθητική.
  • Διατίθεται σε ένα πλήθος αποχρώσεων που αριθμεί αρκετές δεκάδες, κάτι που σας δίνει την ευκαιρία να την συνδυάσετε με το προσωπικό σας ύφος, αλλά και τις ανάγκες του κάθε χώρου.
  • Τοποθετείται γρήγορα, χωρίς να απαιτούνται μακρόχρονες διαδικασίες, δεν κρατάει λεκέδες και καθαρίζεται ιδιαίτερα εύκολα, ενώ οι ανάγκες συντήρησής της είναι μηδαμινές.
  • Το τελικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που αναβαθμίζει την ακίνητη περιουσία και ανεβάζει την αξία της, ειδικά σε περιπτώσεις ανακαίνισης παλαιών κατοικιών και διαμερισμάτων που βρίσκονται σε πολυκατοικίες του ’60, του ’70 και του ’80.

   

  Πατητή Τσιμεντοκονία: Οδηγός επιτυχίας

  Ασφαλώς, υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία υλοποίησης, στα οποία πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή εφόσον θέλουμε η εφαρμογή της Πατητής να δώσει ένα άριστο αποτέλεσμα. Οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι δύο: Ποιος θα κάνει την τοποθέτηση και ποια προϊόντα θα χρησιμοποιήσει. Ο λόγος για το συνεργείο (ή τον εφαρμοστή) και τα προϊόντα.

  Ο ρόλος του συνεργείου είναι κομβικός, καθώς μετά την εφαρμογή της δεν μπορούν να γίνουν επισκευές (μερεμέτια). Επίσης, επειδή καμία επιχρισμένη επιφάνεια δεν μοιάζει απόλυτα με την άλλη και η τεχνική είναι απολύτως χειροποίητη, κάθε έργο Πατητής Τσιμεντοκονίας είναι μοναδικό.

  Μια καλή έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να βρείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες που έχουν εμπειρία σε αυτήν την τεχνική, ώστε να μη βρεθείτε προ απροόπτων υγρασίας ή ρηγματώσεων, αλλά και για ένα όμορφο αποτέλεσμα που χαίρεσαι κάθε φορά που το βλέπεις.

  Όσον αφορά τα προϊόντα, η KRAFT Paints προτείνει τη σειρά Arterra, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διακοσμητικής επικάλυψης, τεχνοτροπίας Πατητής Τσιμεντοκονίας, με προϊόντα που υποστηρίζουν τη διαδικασία εφαρμογής από την αρχή μέχρι το τέλος, προσφέροντας ασύγκριτο αποτέλεσμα τόσο στο λειτουργικό όσο και στο αισθητικό κομμάτι.

  Πρόκειται για προϊόντα καινοτομίας που έχουν προέλθει από έρευνα και αξιοποιούν ακόμη και τη νανοτεχνολογία για να δώσουν σε αυτήν την παραδοσιακή τεχνική μια διάσταση αληθινής Τέχνης. Τα εν λόγω προϊόντα καλύπτουν κάθε στάδιο της διαδικασίας με τον πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο.

  τοίχος με πατητή τσιμεντοκονία με χρώμα

  Στάδια εφαρμογής: Συμβουλές και μυστικά

  Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για μια σχετική εφαρμογή είναι μεταξύ 5 και 35 °C, με έως 65% σχετική υγρασία και χωρίς έντονη ηλιοφάνεια και ρευμάτων αέρα. Τα βασικά στάδια εφαρμογής της Πατητής Τσιμεντοκονίας είναι 4.

  • Προετοιμασία Υποστρώματος: Το Nano-Hybrid Primer είναι ένα πολυουρεθανικό, υβριδικό, διάφανο αστάρι εμποτισμού νερού, ένα προϊόν νανοτεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του υποστρώματος πριν και μετά τη στρώση εξομάλυνσης, αλλά και μετά τη διακοσμητική στρώση.

  Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιείται επίσης και το Quartz Primer, που είναι ακρυλικό χαλαζιακό αστάρι πρόσφυσης διακοσμητικών επικαλύψεων. Το πρώτο χρησιμοποιείται σε απορροφητικές επιφάνειες  (π.χ. σκυρόδεμα, γυψοσανίδα), ενώ το δεύτερο σε μη απορροφητικές επιφάνειες (π.χ. πλακίδια, μάρμαρα, μωσαϊκά).  Πρόκειται για δύο προϊόντα πασπαρτού που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κάθε εφαρμογή Πατητής Τσιμεντοκονίας.

  • Στρώση εξομάλυνσης
   Για την εφαρμογή του συστήματος Arterra Patiti χρειάζεται το υπόστρωμα εφαρμογής να είναι επίπεδο. Σε επιφάνειες όπου απαιτείται εξομάλυνση (έως και 10mm ανά στρώση) και πρόσθετη αντιρρηγματική προστασία, εφαρμόζεται το ειδικά μελετημένο ρητινούχο, ινοπλισμένο κονίαμα, με ενίσχυση ανθρακονημάτων, Arterra Patiti Level Base.
  • Διακοσμητική Στρώση

  Σε αυτό το στάδιο εφαρμόζεται η έτοιμη προς χρήση, παστώδης, διακοσμητική επικάλυψη,  Arterra Patiti Fine / Ultra Fine, με χρήση επίπεδης μεταλλικής ή πλαστικής σπάτουλας. Η πρώτη είναι λεπτόκοκκη (Fine), ενώ η δεύτερη (Ultra Fine), εξαιρετικά λεπτή. Ας σημειωθεί ότι συστήνεται η εφαρμογή και δεύτερης στρώσης (αφού στεγνώσει η πρώτη) προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες μηχανικές αντοχές. Μετά τη διάστρωση της τελευταίας στρώσης και πριν αυτή στεγνώσει, ακολουθούν κατάλληλες κινήσεις της σπάτουλας («πατητά»), με το επιθυμητό μοτίβο, προκειμένου να διαμορφωθεί η επιφάνεια με την επιθυμητή αδρότητα και τεχνοτροπία («νερά»). Εδώ σημειώστε ότι τα δύο προϊόντα χρωματίζονται εύκολα και γρήγορα μέσω του συστήματος χρωματισμού KRAFT Inspired Color (διατίθεται μια πλειάδα αποχρώσεων).

  • Στρώση Προστασίας και Αδιαβροχοποίησης

  Αφού στεγνώσει καλά το υπόστρωμα, εφαρμόζονται τα βερνίκια τελικής στρώσης, προστασίας και αδιαβροχοποίησης, νερού ή διαλύτου, για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα του συστήματος Arterra Patiti. Πρόκειται για τα Varnish PU-Aqua και Varnish PU-S, αντιστοίχως.

  Η εφαρμογή τους πραγματοποιείται σε όλη την επιφάνεια με χρήση ρολού βερνικιών, σε τουλάχιστον 2 στρώσεις, και εφόσον έχει στεγνώσει καλά η προηγούμενη. Μεταξύ των στρώσεων συστήνεται ένα ελαφρύ τρίψιμο («αποχαρτάρισμα») και καθαρισμός της επιφάνειας. Τα δύο βερνίκια διατίθενται σε τρία φινιρίσματα: ματ, σατινέ και γυαλιστερό.

  μπάνιο με πατητή τσιμεντοκονία

  Πιθανά προβλήματα και λύσεις

  Τα όποια προβλήματα στην εφαρμογή της Πατητής Τσιμεντοκονίας προκύπτουν κατά βάση από πλημμελή εφαρμογή και κακή εκτίμηση των συνθηκών. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι πέρα από την επιλογή ενός έμπειρου συνεργείου, σημαντικός είναι και ο ρόλος άλλων προϊόντων της  που λειτουργούν επικουρικά.

  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προστασία του συστήματος από τυχόν διείσδυση υγρασίας πίσω από το υπόστρωμα εφαρμογής (αρνητικής πίεσης), σε χώρους όπως: εξώστες, κήποι, υπαίθρια δάπεδα, εξωτερικοί διάδρομοι, λουτρά κ.ά. Για αυτόν το λόγο, όπου κρίνεται απαραίτητο, πρέπει να προηγείται η εφαρμογή του κατάλληλου τύπου από τα τσιμεντοειδούς συστήματα στεγάνωσης Hydroguard Systems.

  Επίσης, κατά την τοποθέτησή του στρώματος εξομάλυνσης καλό είναι να εγκιβωτίζεται ταυτόχρονα το αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα Clima Net 160, στο ανώτερο 1/3 του πάχους, με αλληλοεπικάλυψη των λωρίδων πλέγματος κατά 10cm.