Υγρασία στον τοίχο: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

 υγρασία στον τοίχο χαμηλά

Είναι ένα πρόβλημα που δεν κάνει διακρίσεις: εμφανίζεται σε παλιά και νέα κτήρια, σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, στην πόλη ή κοντά στη θάλασσα. Μάθετε εδώ τις αιτίες, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και χρήσιμα στοιχεία για να απαλλαγείτε οριστικά!

Ως υγρασία ορίζεται η ανεπιθύμητη παρουσία νερού ή υδρατμών στη δομή ενός κτιρίου, είτε σε στερεή μορφή (υγρές επιφάνειες, κηλίδες) είτε σε αέρια (υγρασία του αέρα). Το αποδεκτό ποσοστό υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους διατηρείται συνήθως στο 25% με 50%, με υψηλότερες τιμές να προκαλούν μούχλα (έναν επιβλαβή μύκητα που επεκτείνεται γρήγορα στις επιφάνειες) και προφανή φθορά. Από κατασκευαστικής πλευράς, η υγρασία προκαλεί φθορές στο σοβά (φουσκώματα), στα χρώματα, στα μεταλλικά στοιχεία ενός τοίχου (διάβρωση).

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι η υγρασία δεν είναι μόνο ζήτημα δομικό μιας κατοικίας, αλλά και ζήτημα υγείας των ενοίκων. Η υπερσυγκέντρωση υγρασίας και η μούχλα που δημιουργείται μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα (βήχα, άσθμα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού) που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Ως εκ τούτων, ο τακτικός έλεγχος, η έγκαιρη στεγανοποίηση και η αποκατάσταση των ζημιών αποτελούν ουσιώδη βήματα για την προστασία τόσο της υγείας των ανθρώπων όσο και της αξίας του ακινήτου.

Τα είδη της υγρασίας και τα χαρακτηριστικά τους

Η υγρασία κινείται και ανοδικά και καθοδικά και πλαγίως, μέσα από τους πόρους των οικοδομικών υλικών. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι υγρασίας στους τοίχους:

  1. Η ανιούσα υγρασία (δηλαδή από κάτω προς τα πάνω), όπου το νερό αναρροφάται από το έδαφος μέσω των πόρων του τοιχώματος και δημιουργείται υγρασία στους τοίχους από χαμηλά.
  2. Η υγρασία που προέρχεται από το πλάι, η οποία μπορεί να οφείλεται σε βροχή που με τον έντονο αέρα διεισδύει στους εξωτερικούς τοίχους.
  3. Η υγρασία που προέρχεται από πάνω προς τα κάτω και από την ελλιπή υγρομόνωση ταρατσών και στεγών, η οποία οφείλεται σε διείσδυση νερού από εξωτερικά στοιχεία όπως βροχή, ρωγμές, κατεστραμμένες υδρορροές ή πόρους του υλικού, μέσω της ταράτσας ενός κτηρίου ή της στέγης του από πάνω διαμερίσματος.

Οι αιτίες που προκαλούν υγρασία κρύβονται συνήθως στην απουσία στεγανοποιητικών στρωμάτων, στην κακή εξωτερική και εσωτερική στεγάνωση, στην αυξημένη ευαλωτότητα λόγω τοποθεσίας (οι παραθαλάσσιες και οι παραποτάμιες περιοχές έχουν σημαντικό πρόβλημα), οι βλάβες στις υδρορροές (ειδικά σε κτήρια παλαιότητας), αλλά και, φυσικά, στις εσωτερικές διαρροές του υδραυλικού συστήματος.

υγρασία στον τοίχο ψηλά

Βασικοί τρόποι αντιμετώπισης και υλικά

Η αντιμετώπιση κάθε τύπου υγρασίας ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση και το είδος, απαιτεί ωστόσο πάντοτε επαγγελματική αντιμετώπιση προκειμένου να δοθεί ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Η επισκευή, η στεγάνωση, η υγρομόνωση είναι δουλειές του επαγγελματία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά που αξίζει να γνωρίζει και ο μέσος άνθρωπος για να έχει μια ιδέα.

Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση της υγρασίας ξεκινά με την ανάλυση του είδους και της αιτίας της και κατόπιν να επιλεγεί ο τρόπος αντιμετώπισης. Δηλαδή πρώτα πρέπει να εντοπιστεί ο τύπος της, με οπτικό έλεγχο, αυτοψία εμφανών σημείων και θερμοκρασιών.

Κατόπιν, θα πρέπει να καθαριστεί (από μούχλα λ.χ.) και να ξηρανθεί η επιφάνεια, να αποξηλωθεί ο φθαρμένος σοβάς ή το χρώμα και να γίνει η επισκευή και επαναφοράς της επιφάνειας στην πρότερη κατάσταση, με στεγάνωση και βάψιμο. Υπάρχουν επίσης και αρκετές πατέντες που μπορούν, ανά περίπτωση, να είναι αποτελεσματικές.

Στην ανιούσα υγρασία, δημιουργείται μια ζώνη στεγάνωσης: Πρόκειται για μια οριζόντια ή/και κατακόρυφη φραγή που τοποθετείται μέσα ή πάνω στους τοίχους (συνήθως στη βάση τους), για να εμποδίζει την υγρασία να ανέβει ψηλότερα. Αυτή η ζώνη μπορεί να αποτελείται από διάφορα υλικά για υγρασία στον τοίχο ή τεχνικές.

Η χρήση ρητινούχου τσιμεντοειδούς στεγανωτικού, σε συνδυασμό με αυγουλιέρα αποτελεί ιδανική επιλογή για την αποφυγή της. Η «αυγουλιέρα», γνωστή και ως αποστραγγιστική μεμβράνη, είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την προστασία των επιφανειών από την υγρασία. Αποτελείται από ένα φύλλο πολυαιθυλενίου με προεξοχές σε σχήμα αυγού που αποτρέπουν την ανάπτυξη υγρασίας.

Στην υγρασία που προέρχεται από οροφή, κάτω από ταράτσα, απαραίτητη η εφαρμογή στεγανωτικών υλικών στην επιφάνεια της ταράτσας. H KRAFT Paints διαθέτει μεγάλη ποικιλία στεγανωτικών και σχετικών προϊόντων, όπως το Total Proof™ PU-HYBRID ή το Total Proof Fiber 25 αλλά και τσιμεντοειδούς βάσης όπως το Hydroguard Flex ή το Hydroguard Elastic (για χρήση κάτω από πλακίδια) ώστε το πρόβλημα να μην επανέλθει.

Στην υγρασία που έρχεται από το πλάι, η λύση της εξωτερικής θερμομόνωσης δίνει διαχρονικό και ριζικό αποτέλεσμα, καθώς επιτυγχάνεται εξισορρόπηση θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, άρα οι υδρατμοί εξαφανίζονται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, οι οποίες έχουν και αυτές την αξία τους, όπως για παράδειγμα τα θερμομονωτικά χρώματα.

Για παράδειγμα το 4 Seasons™ Waterproof είναι ένα υψηλής ποιότητας χρώμα που προστατεύει από φουσκώματα, ξεφλουδίσματα, μούχλα και άλγη. Δουλεύεται εύκολα και προσφέρει εξαιρετικό γέμισμα, με ισχυρή πρόσφυση σε όλες τις συνήθεις δομικές επιφάνειες (σοβάς, τσιμέντο, τούβλο) και για αυτό αποτελεί επιλογή σε επιφάνειες που πλήττονται από υγρασία (σε συνεργασία με άλλα στεγανωτικά υλικά).

Τα προϊόντα της KRAFT Paints αποτελούν εγγύηση για την αντιμετώπιση της υγρασίας στους τοίχους και προτιμώνται από τους καλύτερους επαγγελματίες για την απόδοση και την ποιότητά τους. Εδώ θα βρείτε μια ολοκληρωμένη γκάμα επισκευαστικών και στεγανωτικών υλικών για τοίχους και ταράτσες, από ελαστομερείς, υγρές και αδιαπέραστες μεμβράνες, σφραγιστικά καθώς και τσιμεντοειδή στεγανωτικά και επισκευαστικά, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και ενόσω υπάρχει το πρόβλημα.